Hoppa till innehåll

Fortsatt verksamhet i friare form

Från och med 1 juli 2022 driver vi vår verksamhet som frilansande rådgivare. Suzanne de Laval är aktiv som co-Director i UIA Architecture & Children, ett internationellt nätverk inom International Union of Architects med deltagare från mer än femtio länder. Hon modererar seminarier och föreläser. Senast för Nohrcon om utvärdering av skolbyggnader. För Hemsö har hon utbildat medarbetare i Gåtur-metoden så att företaget ska kunna utvärdera sina skolbyggnader på ett systematiskt vis. Hon är styrelseledamot och sekreterare i Skolhusgruppen.

Örjan Wikforss är engagerad i Stockholmsoperan som vice ordförande i styrelsen och i Akademiska Hus som styrelseledamot. Han fortsätter att föreläsa, nu senast på Allmännyttans Fastighetsdagar i Sundsvall i juni under rubriken ”Formande faktorer för framtidens boendemiljöer”.  Han är ledamot i juryn för tävlingen om Allmännyttans bästa renovering och nyproduktion. Under 2020 – 2022 ingick han i juryn för Uppsala kommuns arkitekturpris.

Foto: Viktor Haldin Wikforss 2022

UIA WOMEN IN ARCHITECTURE 2021: Suzanne de Laval om sitt engagemang i UIA Architecture & Children

Arkitekternas världsorganisation, UIA, uppmärksammar tio arkitekter på Internationella kvinnodagen den 8 mars 2021.

Suzanne de Laval intervjuas om sitt engagemang för barn och unga och sitt ordförandeskap i arbetsgruppen UIA Architecture & Children:

”I specially liked the diversity of perspectives from different countries. The wonderful experience of sharing knowledge and experiences about Built Environment Education. Every time we meet we learn a lot from each other. It is also an overpowering feeling to realize you have a worldwide network of people that are interested in the same questions as yourself. And they work with the question, no only on volunteer basis, but more and more on professional basis.

We are also step by step reaching scientific status with doctoral dissertations upon the Built Environment Education subject. Our International network is a remote player in the background helping and supporting researchers in different ways.”

Läs intervjuerna med de tio arkitekterna på UIAs webbplats

The aim for the UIA International Women in Architecture Committee is to highlight the contributions of female architects to society, to share knowledge and advice, to encourage the young, and to foster camaraderie among women professionals and students.

Ny bok: Bygga stad eller bara stadsmässigt?

Första lådan från tryckeriet!

Boken ges ut av Svensk Byggtjänst och så här presenteras den:

2010-talet var ett årtionde då stadsplaneringen i Sverige förändrades i grunden. Enkla recept som att bygga tätt och högt överallt vann gehör. Den erfarenhetsbaserade kunskapen städades bort under paroller som effektivisering, avreglering och marknadsanpassning.

Balansen mellan allmänna och enskilda intressen kom inte bara att rubbas, tyngdpunkten förflyttades till förfång för det allmänna. Öppna platser, torg, parker och skolgårdar, ja allt som inte redan var bebyggt blev nu öppet mål för exploatering.

I den villervalla som uppstod lämnades de stora frågorna om livet i staden åt sitt öde medan bostadsbyggandet nådde rekordnivåer.

Under den här tioårsperioden skrev Örjan Wikforss korta texter allteftersom i sin blogg Kort sagt. Utgångspunkten är en övertygelse om rummets betydelse för människan och glädjen över att dela en vacker och väl fungerande omgivning med andra människor.

Bokens temarubriker
Till staden hör vardagsbestyren * Om undran inför förändringar i närmaste omgivningen * Den vilda jakten på byggbar mark * En oberoende byggforskning i allmänhetens tjänst * Arkitektarbetet är aldrig knutet till en ensam hjälte * Triangeldramat mellan människa, rum och föremål

Läs mer om boken och beställ den här

Rapporten Skolmiljöer uppmärksammas

Ifous-rapporten om skolmiljöer har rönt stort intresse på konferenser och i fackpress. Här två artiklar från Skolledaren och Lära, samt ett debattinlägg av Suzanne de Laval i Skolporten.

Skolledaren #6 2019
Bygg ett centrum för skolmiljöer

Skolporten #4 2019
Fysisk skolmiljö spelar roll för lärandet

LÄRA #4 2018 Stockholms stad
Skolarkitekten: ”Lugn och ro viktigast av allt”

Ny rapport publicerad: Skolmiljöer

I denna tvärvetenskapliga och praktiknära förstudie har skolans fysiska utbildningsmiljöer fokuserats. Resultaten uppmärksammar en lång rad viktiga faktorer att ta hänsyn till när skolor byggs och byggs om.

Det gäller bland annat stadsplaneringen och var skolan placeras, skolans storlek, skolgårdens storlek och utformning, flexibiliteten och skolans användning och förändrade utformning över tid, flöden och logistik, entréernas utformning, förvaring, ägarskap, orientering och skyltning, visuell miljö, genomsiktlighet och dess särskilda problematik, möbler och ergonomi, ljudmiljö och bullerfrågor i korridorer och gemensamma ytor som matsal samt tillgänglighet och inkludering.

Nio skolor har studerats. Metoden har varit gåturer. Grupper sammansatta av såväl personal i skolan; lärare, skolledare, fritidspedagoger, som fastighetsansvariga och tjänstepersoner på utbildningsförvaltningen har gått runt i skolorna och i dialogform diskuterat hur den fysiska miljön ser ut och fungerar i praktiken. Skolelever har deltagit i gåturer och kommenterat och diskuterat sin fysiska skolmiljö. Ett femtiotal gåturer har arrangerats och dokumenterats.

Fyra kommuner har medverkat och finansierat projektet: Stockholm, Huddinge, Nacka och Kungsbacka. SKL:s Fou-fond för kommunernas fastighetsfrågor och Högskolan i Gävle är medfinansiärer,

Filmaren Kajsa Andersö har följt projektet. Länk till vidofilmen finns nedan.

Ifous rapportserie 2019:2
Ifous fokuserar: Skolmiljöer. Utvärdering och erfarenhetsåterföring i fysisk skolmiljö
Författare: Suzanne de Laval, Anneli Frelin & Jan Gännäs

Här finns rapporten och filmen att laddas hem

Framtidens kulturlokaler – ny publikation och bildspel

SKL-publikation

När befolkningen ökar, städer och stadsdelar förtätas och nya boendemiljöer skapas ställs kommuner och regioner inför ett växande behov av gemensamma offentliga rum och nya lokaler för kultur och möten.

Sveriges Kommuner och Landsting publicerar nu en förstudie, som finansierats av FoU-fonden för kommunernas fastighetsfrågor, och har formen av en framtidsspaning efter lokaler för kultur. Den innehåller exempel på hus för kultur med olika innehåll samt en diskussion om vilka de framtida behoven är. En slutsats är att de bostadsnära kulturhusen fyller en viktig funktion för invånarnas egen kulturutövning, utgör mötesplatser där människor med olika bakgrund kan lära känna varandra och att de bidrar till inkludering och integration.

Författare är Örjan Wikforss, Arkitekturanalys sthlm AB. Han har också haft i uppdrag att producera ett bildspel med exempel på olika kulturhus. Det visades på SKL:s branschdagar i april 2019. Bildspelet innehåller ett drygt 100-tal foton och är med anledning av storleken här uppdelat i två delar.

Ladda ner publikationen direkt:

Framtidens kulturlokaler pdf

Beställa tryckt publikation från SKL:s hemsida:

Framtidens kulturlokaler beställa tryckt version

Se bildspel direkt, 1-2 min för nedladdning, men sedan smidigt att visa:

Bildspel Del 1

Bildspel Del 2

Titel: Framtidens kulturlokaler
Kapitel i antologin Framtidens fastighetsbehov
Utgivare: Sveriges Kommuner och Landsting
Författare: Örjan Wikforss
SBN-nummer: 978-91-7585-776-3
Utgivningsdag: 2019-05-15
Serie: FoU-fonden för kommunernas fastighetsfrågor

Att fånga användarnas synpunkter – video

skärmavbild 2019-01-10 kl. 16.06.18

Utdanningsdirektoratet i Norge inbjöd Suzanne de Laval som keynote speaker till sin årliga konferens om fysisk læringsmiljø i skoler og barnehager som hölls i Gardermoen den 30-31 oktober 2018. Föredraget dokumenterades i en fint redigerad videofilm med bra ljud. Se filmen genom att klicka på bilden ovan. Så här presenteras föredraget på Utdanningsdirektoratets hemsida ”Fysisk læringsmiljø”:

”Gåturer – metode for dialog og analyse” – dette er tittelen på foredraget som Suzanne de Laval holdt på Udirsnasjonale konferanse om fysisk læringsmiljø 2018.

Suzanne de Laval er arkitekt med lang erfaring som praktiserende arkitekt, planarkitekt, forsker og utdanningsleder. I sitt daglige virke arbeider hun med evalueringer av bygg i bruk ut fra brukerperspektiv, internasjonal analyse og utdanning. Suzanne de Laval har skrevet flere bøker, blant annet «Arkitektur i skolan» og «Gåturer. Metod för dialog och analys»

Se video genom att klicka här eller på bilden ovan

Att bygga skola – nio skolor utvärderas

GlomstaskolanHur används befintliga skolbyggnader? Vad vet vi om skolbyggnaden och lärmiljöns betydelse för lärandet? Vilka forskningsresultat inom arkitektur, didaktik och pedagogik är tillgängliga och aktuella – och vad saknas? Dessa och andra frågor kommer att bearbetas i projektet ”Ifous fokuserar bygga skola”.

Ifous – innovation, forskning och utveckling i skola och förskola – är ett fristående forskningsinstitut som samordnar praktiknära forskning och konkret utvecklingsarbete där lärare och skolledare tar aktiv del i kunskapsbyggandet.

Nu fokuserar Ifous på skolans fysiska miljö. I arbetet deltar Suzanne de Laval från Arkitekturanalys som projektledare. Hittills har fyra kommuner anmält sig som deltagare och de har valt ut sammanlagt nio skolor för utvärdering. Fotot ovan visar en av de utvalda skolorna, Glömstaskolan i Huddinge.

Projektet syftar till att:
• utvärdera befintliga skolmiljöer
• ge underlag för planering och beslut inför framtida skolhusbyggen/renoveringar
• utvärdera och validera gåturmetoden i skolor
• ta fram underlag inför fortsatta studier

Projektet har formen av en förstudie där gåturmetoden testas i nio skolor. Projektet undersöker vad metoden har för potential för utvärdering av skolans fysiska miljö. Deltagarna får också möjlighet att lära sig att använda metoden för att själva kunna tillämpa den i andra skolmiljöer.

Forskningsöversikt och gåturer genomförs av Suzanne de Laval, tekn. dr. och arkitekt. I projektet deltar forskare från Högskolan i Gävle. Professor Anneli Frelin och docent Jan Grannäs är båda pedagoger/didaktiker som har studerat skolmiljöer. De ingår i internationella nätverk kring forskning om den fysiska miljön i skolan. SPSM, specialpedagogiska skolmyndigheten deltar aktivt i projektet.

Projektet startade våren 2018 med planering och inbjudan till kommuner att delta. Gåturerna genomförs under hösten 2018. Resultaten av dessa analyseras av projektgruppen våren 2019 och slutrapporten presenteras vid ett seminarium sommaren 2019.

Om Ifous

Gåturer – metode for dialog og analyse

Utdanningsdirektoratet program 2018 kopiaEvidensbaserad skolutformning och användarperspektiv står i centrum när Utdanningsdirektoratet ordnar sin årliga konferens om fysisk læringsmiljø i skoler og barnehager i Gardermoen den 30-31 oktober 2018.

Suzanne de Laval är inbjuden keynote speaker och ställer frågan om skolbarnen inte bara ska ses som användare utan också som medskapare. Genom sin utvärderingsmetodik ”Gåturer” visar hon hur skolbarnens erfarenheter och lösningsförslag kan fångas upp och bli en konstruktiv del av planeringen för om- och nybyggnad av skolor. En av hennes iakttagelser är att skolmiljön ständigt anpassas efter nya förutsättningar. Här är skolbarnens delaktighet angelägen.

Skolans nya rum

Författarfoto ”Skolans nya rum” är en antologi om samspelet mellan pedagogik och arkitektur redigerad av Suzanne de Laval och med bidrag från femton författare. Den är utgiven av Arkus. Här är författarna samlande till välbesökt bokrelease på ArkDes. Li Pamp modererade ett samtal om bokens innehåll, syfte och målgrupper. Boken ska fylla ett tomrum som uppstod när samhället abdikerade från kunskapande om skolan som fysisk miljö. Eftersom pedagogiken utvecklas måste också skolmiljöerna utvecklas. Pedagogiken och den rumsliga organiseringen hänger direkt samman. Inför ett omfattande skolbyggande gäller det att använda de nya kunskaperna så att man nu inte bygger sig fast i förlegade lösningar. Och som boken visar går det att bygga riktigt fina skolmiljöer om man tar vara på de kunskaper som där presenteras. Boken kan beställas från Arkus via mail info@arkus.se

Från vänster i bild: Suzanne de Laval, Lars Lindstaf, Emilia Hallin, Karin Manberger, Mikaela Lingvall, Frida Brismar Pålsson, Catrin Thufvesson, Ante Runnquist, Patrick Bjurström och Anna Törnquist. Saknas på bild Inge Mette Kirkeby, Thorbjörn Laike, Mie Svennberg, Mania Teimouri och Morgan Andersson.

Arkitekturpedagogen

användarperspektiv i arkitektur och planering

Kort sagt

Arkitektur, planering och kommunikation