Från plan till praxis – om gestaltning av Akademiska sjukhuset
Två studenter på Södertörns högskola, Institutionen för samhällsvetenskaper har gjort en kandidatuppsats om projektet ”Samverkan om gestaltning av Akademiska sjukhuset i Uppsala”. Projektet är ett av tretton delprojekt i ett nationellt uppdrag till fyra myndigheter, Konstrådet, Boverket, Riksantikvarieämbetet och Arkitektur- och Designcentrum (fd. Arkitekturmuseet) – ”Samverkan om gestaltning av offentliga miljöer”. Vi har aktivt medverkat i arbetet i Uppsala. Bland annat har Suzanne lett 17 gåturer med sammanlagt 155 deltagare; sjukhuspersonal, studenter, skolelever, patienter, stadsbor, projektledare och förvaltare m.fl. Detta för att analysera miljön och få i gång en dialog och samverkan som utgångspunkt för gestaltningsprogrammet.
Emelie Waktel och Peter Nilsson har intervjuat sex nyckelpersoner i det stora samverkansprojektet och skapat sig en oberoende bild av vad vi åstadkommit och hur vi arbetat. För att få en inblick i arbetsmetodiken deltog de även i en gåtur på sjukhusområdet. Deras analys av projektarbetet är både intressant och lärorik. De ser gestaltningsprogrammet som organisationsutveckling, som reform och som ett medel för idéspridning och översättning mellan professsionsgränser. Saxat ur deras sammanfattning:
”Vidare visar resultatet att själva processen med att samverka kring ett gestaltningsprogram varit lika viktig som programmet i sig. Här har det skett utbyte av erfarenheter och kunskaper, och här har förankring skett på högre nivå inom flera av de samverkande organisationerna. Det har också borgat för en fortsatt samverkan, inte minst mellan Landstinget i Uppsala län och Uppsala kommun. Sammantaget tyder detta på att organisationen genom samverkansprojektet och gestaltningsprogrammet påbörjat en reformering, vilken redan nu resulterat i att gestaltning blivit en viktigare del i arbetet.”